Gebakken Rijst Garnalen (Khao Pad Goong)

Gebakken rijst met garnalen is in Thailand een veel voorkomend gerecht, hier word dit gerecht khao pad goong of khao pad kung genoemd. In dit gerecht zitten groenten, witte rijst en garnalen verwerkt. Probeer het eens en geniet er van.

Ingrediënten (2 porties) :
4 of 5 kopjes gekookte rijst (dit kan verse zijn of rijst die over was van gisteren)
circa 2 kopjes rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
3 teentjes knoflook
1 verse rode peper, fijngemalen
1 ei
3 lente uien
1 wortel, geraspt
1/4 kopje verse koriander
1/8 theelepel gemalen witte peper
3 eetlepels plantaardige olie

Voor de roerbak saus:
3 eetlepels verse limoensap
2,5 eetlepel vissaus
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel bruine suiker

Bereiden:
Meng alle ingrediënten van de roerbak saus in een kopje tot de suiker is opgelost en zet deze aan de kant.

Verhit een wok of een grote koekenpan op een middelhoog vuurtje. Schenk 1-2 eetlepels olie in de pan en voeg vervolgens de knoflook en peper toe. Roerbak voor 30 seconden tot de aroma vrij komt en voeg dan de garnalen toe. Roerbak tot de garnalen roze worden, circa 2 tot 3 minuten. Als dit nodig is voeg je een beetje meer olie of anders water toe zodat de ingrediënten vochtig blijven. Voeg de wortel en verse koriander toe en blijf roerbakken voor 1 tot 2 minuten.

Voeg de rijst toe en verdeel de in het begin gemaakte roerbak saus door het gerecht. Gebruik een lepel of een ander plat keukengerei om de rijst voortdurend op te scheppen voor 2 tot 3 minuten zodat de saus goed verdeeld word door het gerecht.

Druk de rijst aan de kant om een kuiltje te maken in het midden van de pan. Voeg nogmaals 1 tot 2 theelepels olie toe, en breek dan het ei. Roerbak het ei goed en mix deze met de rijst.

Haal de pan van het vuur, voeg de witte peper toe en roer de lente ui erdoor. Proef het gerecht om te kijken of de zout balans goed is. Op dit moment voeg ik meestal 2 tot 4 theelepels extra vissaus toe omdat ik mijn gebakken rijst iets zoutiger wil hebben, maar dit ligt ook aan de hoeveelheid rijst die je gebruikt. Als je het gerecht te zout vind kun je meer limoensap toevoegen. Serveer direct en geniet!

De teksten op de Gebakken Rijst Garnalen (Khao Pad Goong) kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Gebakken Rijst Garnalen (Khao Pad Goong) pagina iets Kopiëren of te gebruiken.