Je kunt er alle kanten mee op met de kokosnoot, wij in Nederland zijn vooral bekend met de gedroogde bruine versie. Maar er bestaat ook nog de jonge kokosnoot. De consistentie van het ‘vruchtvlees’ is ook heel anders dan van de gedroogde kokosnoot.
Uiterlijk en smaak
De jonge kokosnoot heeft een ander uiterlijk dan wij gewend zijn: buitenkant heeft geen droge bruine haren, maar heeft een wit harde buitenkant. Voordat het in de winkel komt, wordt de vrucht van zijn groene buitenkant ontdaan, de bovenkant wordt in een cilindervorm gesneden. Het vruchtvlees is totaal anders dan wij gewend zijn, het is niet hard en knapperig, maar is meer zacht en heeft een consistentie van pudding. Ook is de smaak heel anders; het is zachter en romiger van smaak.
Hoe open breken
Je denkt vast dat het een gigantische knoeiboel gaat worden, maar het tegendeel is waar wanneer het op de volgende manier gebeurt:
Snij aan de onderkant wat van de bast weg, dus niet aan de cilindervormige kant. Wanneer je wat weg hebt gesneden, vind je 3 oogjes. Prik deze 3 oogjes open, het makkelijkste kun je dit met de top van een scherpe mes doen. Pak een kom erbij en zet de kokosnoot op zijn kop zodat het vocht eruit kan lopen. Pak een scherpe mes en sla deze in de bast, pak de hamer erbij en tik het open. Wanneer je de kokosnoot gekraakt hebt kun je makkelijk het vruchtvlees met een lepel eruit schrapen.
Weetjes
Wist je dat de noot verschillende namen heeft: jonge klapper, dua tuoi (Vietnam), Kelapa Muda (Indonesië).
Met de jonge kokosnoot kan er heel wat lekkers worden gemaakt: van het vruchtvlees kun je kokosmelk maken, het vocht kun je lekker opdrinken, of maak er eens een heerlijke smoothie van.