Loquat

Naam
De loquat is een vrucht uit de rozenfamilie die ook bekend is onder de namen: nisperero del Japón (Spaans), Japanse wolmispel, neffel of Eriobotrya japonica.

Herkomst
Oorspronkelijk is de loquat afkomstig van China en Japan maar tegenwoordig groeit de vrucht ook in Algerije, Californië, Brazilië, Italië en Israël. Een loquat wordt ook weleens Japanse mispel of neffel genoemd maar het is een vrucht van de rozenfamilie.
De loquat is eivormig en oranje van kleur er zitten grote ovale bruine zaden in de hoeveelheid kan variëren van 1 tot 10 en ze kunnen tot 2 centimeter groot zijn.

Hoe kan je een loquat eten?
De loquat is een zeer sappige zoetzure vrucht die een beetje doet denken aan een abrikoos. Je moet er wel op letten dat de vrucht rijp is want een onrijpe loquat is heel zuur en zelfs een beetje toxisch. De zaden bevatten een kleine hoeveelheid cyanide maar voordat je hiervan zo erg schrikt dat je geen loquat meer durft eten de pitten van een appel bevatten ook wat cyanide. Je kan een loquat verwerken in een fruitsalade of je maakt er confituur van. Het is ook heel lekker en verfrissend om loquats te gebruiken om er ijs van te maken.

Welke vitaminen bevat een loquat?
De vruchten zijn rijk aan vitamine A en C maar ze bevatten ook kalium, calcium, fosfor en ijzer. Er wordt wel aanbevolen om niet meer dan twee loquats per dag te eten omdat te veel vitamine A opnemen niet zo goed is. Een loquat is nog niet zo heel bekend en misschien heb je er zelfs nog nooit van gehoord maar het is zeker de moeite om de volgende keer als je bij de fruitboer bent eens extra rond te kijken.

De teksten op de Loquat kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Loquat pagina iets Kopiëren of te gebruiken.