Zaru Soba (Japanse koude noodles)

Zaru Soba is een Japans gerecht met gekoelde boekweitnoodles geserveerd met een op soja gebaseerde dipsaus. Ze worden normaal gezien geserveerd op een bamboe mat. Deze koude noodles zijn perfect voor te eten tijdens de zomer. Het gerecht kan met vrijwel elk bijgerecht of japanse snack gegeten worden. Ik kook dit graag thuis als ik het druk heb omdat zowel de saus als de noodles snel klaar gemaakt kunnen worden.

Ingrediënten (2 porties) :
2 porties (circa 150 gram) soba noodles (Japanse boekweitnoodles)
8 ijsblokjes
2 kleine handen vol geroosterd nori zeewier, versnipperd
1 eetlepel lente uien, fijngehakt
2 rauwe kwarteleitjes (optioneel)
2 duimgrote wasabi

Voor de saus:
300 ml water
2 eetlepels japanse sojasaus
1 eetlepel mirin
1/2 theelepel dashi poeder

Bereiden :
In een pan met kokend water, bereid je de soba noodles zoals vermeld staat op de verpakking. Laat de gekookte noodles afwateren en spoel deze af in koud lopend water en breng deze dan over na een kom met ijsblokjes. Dek de kom af met keukenfolie en koel deze in de ijskast.

In een kleine pan mix je alle ingrediënten voor de saus en breng je deze rustig aan het sudderen voor 1 minuut. Wanneer de dipsaus is afgekoeld breng je deze over na een kom met een deksel en koel je deze in de ijskast.

Wanneer je klaar bent om het gerecht op te dienen, verdeel je noodles over 2 kommen (bedekt met de versnipperde zeewier) en de dipsaus verdeel je vervolgens ook in 2 porties. Serveer iedere portie samen met een bordje van fijngehakte lente uien, kwarteleitjes en wasabi.

De teksten op de Zaru Soba (Japanse koude noodles) kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Zaru Soba (Japanse koude noodles) pagina iets Kopiëren of te gebruiken.