Zeewier (Nori)

Hoe heet het:
Zeewier vellen, Zeewier, sushivellen, nori, nori zeewier, nori seaweed, haidai

Wat is het:
Nori is het Japanse woord voor zeewier vellen. Natuurlijk ken je de zeewier vellen als je al eens sushi hebt gegeten. In Japan is Zeewier een belangrijk onderdeel van vele gerechten en zit vul met eiwitten en vitamines. Zeewier word geoogst in het voorjaar tot de zomer. Dit is een voorzichtig process zodat zich weer op dezelfde plek nieuw zeewier kant ontwikkelen. Zeewier word gedroogd in de zon of in de oven waardoor het een donkere bijna paarse kleur krijgt. De zeewier vellen worden gemaakt in een bijna gelijk process als papier. Hiervoor worden verschillende kwaliteiten zeewier gebruikt die allemaal uit dezelfde familie komen (Porphyra). Dit verklaard waarom de kwaliteit en prijs nogal verschilt. Je kunt de goedkoopste zeewier vellen al vanaf een paar cent kopen.

Hoe word het gebruikt?:
De meest voorkomende manier voor het gebruiken van sushi vellen zijn natuurlijk in sushi’s zoals maki, temaki of onigiri sushi waarbij de weerspiegelende kant naar buiten staat. De vellen worden aan elkaar vast geplakt door deze een beetje vochtig te maken, dit kan met een klein beetje kraan water. Naast sushi worden de nori vellen onder andere gebruikt als garnering, smaakmaker of als decoratie in een groot aantal gerechten. Je kunt de zeewier vellen direct uit de verpakking gebruiken of deze lichtjes te roosteren onder een gasvlam. Je kunt de vellen maandenlang bewaren op een donkere plek buiten de koelkast in een luchtdichte verpakking.

De teksten op de Zeewier (Nori) kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Zeewier (Nori) pagina iets Kopiëren of te gebruiken.