Laab Moo (pittige thaise salade met varken)

Laab, ook bekend als Larb en Laap is een gerecht uit het Noorden van Thailand. Het word vaak gegeten samen met papaya salade (som tam) of kleefrijst (sticky rice). Ook word er vaak Thaise basilicum, snijbonen of waterspinazie bij gegeten. Dit gerecht kan zowel als voor- of hoofdgerecht worden gegeten.

Ingrediënten (2 porties) :
5 steeltjes fijngesneden koriander
3 eetlepels vissaus
1 lente ui, fijngesneden
1/4 eetlepel chilivlokken
200 gram varkensgehakt
1 limoen
1/4 dun gesneden sjalotten
1 eetlepel geroosterde rijstpoeder

Bereiden :
Knijp het sap van 1/3 van de limoen op het varkensgehakt. Mix dit goed door elkaar en laat het een paar minuten marineren voordat het klaar is om gekookt te worden.

Verhit een pan op een hoog vuur tot deze erg heet is. Voeg 2 eetlepels water toe aan de pan en direct erna de gemarineerde varkensgehakt waarbij je goed roert. Het vlees zal eerst aan de pan blijven plakken, maar wanneer de sappen uit het vlees komen zal het loskomen van de bodem. Blijf roeren tot het vlees goed gaar is. Traditioneel word het vlees niet helemaal doorgekookt, maar ik raad dit af om gezondheidsredenen.

Stop het varkensgehakt in een grote kom waar alle ingrediënten in zullen passen. Voeg de vissaus, lente ui, sjalotten, koriander, de rest van de limoensap, chilivlokken en bijna alle geroosterde rijstpoeder aan de kom. Bewaar een beetje rijstpoeder om te gebruiken als garnering. Mix alles goed door elkaar en proef het gerecht eens. Het gerecht zou een beetje te heet moeten zijn. Het kan zijn dat je meer vissaus of limoensap moet toevoegen, wees niet bang en probeer de juiste balans te vinden.

Stop de gemixte ingrediënten in een serveerkom, garneer met de overgebleven rijstpoeder. Serveer dit gerecht samen met groenten zoals sla, Thaise basilicum en of sperziebonen

De teksten op de Laab Moo (pittige thaise salade met varken) kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Laab Moo (pittige thaise salade met varken) pagina iets Kopiëren of te gebruiken.