Pomelo

Er zijn vele verschillende fruitsoorten in onze wereld te vinden. De fruitsoorten die voor ons het meest bekend zijn, liggen natuurlijk gewoon in de supermarkt. Er zijn echter ook nog vele andere fruitsoorten die je eigenlijk eens geproefd moet hebben. Deze fruitsoorten zijn wat minder bekend in ons land en daardoor kun je er ook niet in elke winkel aankomen. Een van die fruitsoorten is de pomelo.

Namen
De pomelo is in Nederland en in andere landen bekend als: Pompelmoes, pomelo, pamelo, shaddock, citrus grandis, buoi, som-oh, yòuzi.

De pomelo
De pomelo is een bijzondere boom, die het bekijken waard is. De boom is breed en behoorlijk stekelig en kan maximaal vijftien meter hoog worden. De boom heeft een bijzondere citrusvrucht, die we vanzelfsprekend ook de pomelo noemen. Oorspronkelijk groeide de vrucht in Maleisië en Thailand, maar inmiddels zijn er veel meer plaatsen waar de vrucht geproduceerd wordt zoals India, China en Iran. De vrucht kan in twee verschillende vormen voorkomen; rond of peervormig. De schil lijkt wel wat op de schil van bijvoorbeeld sinaasappelen, maar heeft een witgele kleur.

Pomelo eten
De pomelo kan op verschillende manieren gegeten worden, al wordt het wel altijd rauw gegeten. Ook hierin kun je de vrucht vergelijken met de sinaasappel: Je dient de vrucht te schillen en daarna kun je er eindeloos mee variëren. Zo kun je de pomelo zo uit de hand eten, maar het is ook een heerlijke toevoeging aan bijvoorbeeld een salade. Ook als dessert is de pomelo erg lekker. Let er op dat deze vrucht sneller bederft bij lagere temperaturen. Hierdoor kun je de pomelo beter buiten de koelkast bewaren.

Pomelo in Nederland
Je ziet de pomelo steeds vaker in Nederland. Sowieso kun je de vrucht bij alle Aziatische winkels krijgen, maar ook bij sommige gespecialiseerde fruitzaken en op markten in diverse grote steden is de vrucht inmiddels te vinden.

De teksten op de Pomelo kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Pomelo pagina iets Kopiëren of te gebruiken.