Shimeji (beukenzwam)

Hoe heet het?
Shimeji, beukenzwam, clamshell mushroom, beech mushroom, bunapi shimiji, buna shimi.

Wat is het?
Shimeji is een paddenstoel die op beukenhout wordt gekweekt. Ze heeft een witte steel en een witte of een lichtbruine hoed. Omdat de paddenstoel op beukenhout wordt gekweekt, wordt het ook wel een beukenzwam genoemd, vandaar de Nederlandse naam. Ze groeien bij elkaar, als een trosje op de stam. Door ze te beschermen tegen licht van buitenaf, krijgt ze een mooie witte uitstraling. Dit wordt in het Chinees ook wel een “witte jade paddenstoel”, genoemd. Meer licht, betekend ook meer kleur. De smaak doet een beetje denken aan de champignon, alleen is de shimeji sterker en voller van smaak. De paddenstoel is niet rauw eetbaar, dat kan tot maag en verteringsklachten lijden. Kook, bak of stoof de paddenstoel liever. Eigenlijk is de paddenstoel ook niet erg lekker, wanneer ze rauw wordt gegeten, ze smaakt dan wat bitter.

Hoe te bereiden?
Schoonmaken doe je door de hoed schoon te poetsen met een doekje, los snijden van elkaar en een klein stukje van de steel te verwijderen. Daarna kun je er van alles mee doen. Je kunt ze stoven, bakken en koken, lekker bij groentegerechten of in de soep. Bij het bakken slinkt de paddenstoel wel iets, net als de champignon.

De teksten op de Shimeji (beukenzwam) kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Shimeji (beukenzwam) pagina iets Kopiëren of te gebruiken.