Enoki Paddenstoel

Hoe heet het?
De Enoki paddenstoel wordt ook wel als volgt genoemd: gouden naald, gouden naaldpaddenstoel, enokitake, Flammulina velutipes. Vele namen dus voor de paddenstoel.

Wat is het?
De Enoki is een soort paddenstoel, welke ook wel ‘fluweelpootje’ wordt genoemd. Deze laatste naam krijgt hij, doordat de paddenstoel bestaat uit gebundelde witte fluweelachtige steeltjes met kleine hoedjes erop. Deze hoedjes groeien in het donker en nemen zijn eigen vormen aan.
De Enoki paddenstoel wordt in kleine bundels gekweekt in Japan, om daarna verkocht te worden.

Hoe wordt de Enoki paddenstoel gebruikt?
Een Enoki wordt in een tros bundeltjes verkocht, waardoor er nog laagjes voedingsbodem onderaan de tros vastzitten. Raadzaam dus om ze eerst voorzichtig af te borstelen en vooral niet te laten weken onder stromend water of hieronder af te wassen. Dit lijdt tot smaakverlies, omdat de paddenstoel dit water opzuigt.
Daarna snij je een paar centimeter van de onderkant af, zodat je het bundeltje paddenstoelen los van elkaar kunt maken.
De Enoki wordt in zowel salades (rauw) alsmede in de soep gebruikt. Maar natuurlijk is een lekker paddenstoelengerecht ook niet verkeerd om bovengenoemd ingrediënt in te gebruiken.
De paddenstoelen zijn twee tot drie dagen goed houdbaar in gekoelde omgeving (koelkast).

Tips, weetjes & recepten
Enoki kun je ook in blik kopen, maar zijn vaak wat taai van smaak.
Er zijn diverse gerechten te vinden op bijvoorbeeld internet om Enoki paddenstoelen in te verwerken.
Als men in een recept het heeft over ‘gouden naalden’ kunnen er twee dingen mee worden bedoeld. Het is namelijk ook een benaming voor tijgerlelieknoppen. Dus altijd goed opletten!

De teksten op de Enoki Paddenstoel kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Enoki Paddenstoel pagina iets Kopiëren of te gebruiken.