Shiitake

Hoe heet het?
De shiitake oftwel lentinula edodes stamt uit Japan en het betekent paddenstoel. Dit is een eetbare paddenstoel. Hij heeft een lichtbruine tot donkerbruine hoed, de steel zit meestal in het midden maar ze kunnen ook wel asymetrisch groeien, bij de jonge paddenstoeltjes is de rand van de hoed naar binnen gerold. De oppervlak van de hoed is meestal licht bevlokt, deze paddenstoel is zeer eiwitrijk en bevat vitamine B en C. het werkt ook bloeddrukverlagend
In china worden deze paddestoelen namens zijn geur ook wel chiang gu genoemd, dit betekent goed ruikende paddenstoel.
Dit is de meest gekweekte paddenstoel ter wereld. Er zijn 2 soorten de tong gu deze is dik en vlezig hoed is nauwelijks geopend. De koshin is een dunvlezige soort met een brede geopende hoed

Wat is het?
Het is een eetbare paddenstoel die veel gekweekt word, de hoed hiervan is licht tot donkerbruin en gevlokt. De stelen groeien meestal recht onder de hoed van de paddenstoel of in sommige gevallen asymetrisch.

De teelt
Je kunt ze kweken op bomen zoals de beuk, de eik, de tamme kastanje en de okkernoot.
Veelal de kwekers kweken ze op zaagsel stro en water daar groeien ze ook goed op.

Hoe kan je de Shiitake gebruiken?
Het is zeer geschikt voor het maken van duxelle > dit is een mengsel van fijngehakte ui en champignons waarbij het vocht eruit is getrokken. En je kunt er heerlijke tapenades van maken.

Tips
Het weekwater van de gedroogde shiitakes kun je gebruiken voor ragout en soep.
Ze nemen sterke geuren over lig ze dus niet bij je uien.

De teksten op de Shiitake kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Shiitake pagina iets Kopiëren of te gebruiken.