Kleefrijst met Mango (Khao Niaow Ma Muang)

Dit zoete kleefrijst met mango dessert is een echte Thaise klassieker en 1 van mijn persoonlijk favorieten. Zorg ervoor dat je een goede rijst koopt voor dit recept, je moet kleefrijst hebben. Als je van mango houd en/of van kleefrijst dan zul je echt van dit simpele gerecht gaan houden.

Ingrediënten :
1 kopje kleefrijst
1 tot 2 rijpe mango’s
4 tot 5 eetlepels bruine suiker
1/4 theelepel zout
1 blikje goede kwaliteits kokosmelk (geen light product)

Bereiden :
Dompel de rijst in 1 kopje water voor een half uur tot 4 uur. Doe de rijst niet afwateren. Voeg een half kopje extra water toe, plus 1/2 blikje kokosmelk, 1/4 theelepel zout, 1 eetlepel bruine suiker en mix het geheel goed door elkaar.

Breng aan de kook met de deksel bijna volledig op de pan zodat de stoom uit de pan weg kan. Verlaag het vuurtje naar een middellage stand. Laat de rijst op deze manier 20 minuten sudderen of tot het kokoswater is opgenomen door de rijst. Zet het vuur uit maar laat de pan op het fornuis staan met de deksel er op en laat deze staan voor 5 tot 10 minuten.

Om de saus te maken moet je de rest van het blikje kokosmelk opwarmen (de kokosmelk mag niet koken) op een middellaag vuurtje voor 5 minuten. Voeg 3 eetlepels suiker toe en roer om de suiker te laten oplossen. Proef de saus om te kijken of deze zoet genoeg is en voeg vervolgens meer suiker toe als je dit nodig vind (de saus zal minder zoet smaken wanneer je deze aan de rijst hebt toegevoegd).

Als je klaar bent om het gerecht op te dienen schil je de mango en snij je deze in hapklare reepjes die je op de rijst gaat leggen. Neem de warme rijst in je hand en maak hiermee een vorm die de net gesneden mango kan dragen. Plaats de warme rijst vormpjes op een dienblad en plaats hier de mango op die je eerder hebt gesneden. Schenk de zoete kokossaus over de mango zoveel als je zelf lekker vind.

Tip: Je kunt de mango en rijst op elke manier kneden en snijden als je zelf wilt, zolang je er maar rekening mee houd dat je de mango in hapklare stukjes snijd zodat je deze zonder teveel gedoe kunt opsmullen.

De teksten op de Kleefrijst met Mango (Khao Niaow Ma Muang) kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Kleefrijst met Mango (Khao Niaow Ma Muang) pagina iets Kopiëren of te gebruiken.