Sate Babi (varkens sate)

Indonesische varkenssate word sate babi genoemd. Dit heerlijke voor of bijgerecht kun je met varken maken maar smaakt ook prima met kip. Probeer het eens en iedereen thuis zal je dankbaar zijn.

Ingredienten (8 porties) :
45g bruine suiker
60ml water
2 eetlepels tamarinde pasta
2 eetlepels lichte sojasaus
1 theelepel gemalen komijn
800g varkensfilet, gesneden in 2cm grote blokjes
lichte olijfolie spray

Voor de saus
125g geroosterde pindas
2 theelepels pindaolie
1 kleine bruine ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 citroengras steel, fijngehakt
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen koriander
125ml water
1 theelepel donkere sojasaus
2 theelepel tamarinde pasta
2 theelepels bruine suiker
60ml water

Bereiden :
Mix de suiker, water, tamarinde, lichte sojasaus, komijn en varkensvlees in een glazen of keramische kom. Bedek deze met plasticfolie en plaats deze voor 4 uurtjes in de koelkast om te marineren.

Om de sate saus te maken verwerk je allereerst de pinda’s in een blender tot deze grof zijn gemalen. Verhit dan olie in een sauspan op een middelhoog vuurtje. Kook hierin de ui al roerend voor 3 minuten of tot deze goudkleurig zijn. Voeg de knoflook en citroengras toe. Kook 1 minuut door of tot je het aroma goed ruikt. Roer de pinda’s, komijn en koriander hierdoor. Voeg water en donkere sojasaus toe. Laat de saus nu sudderen en roer vaak voor 15 minuten tot de saus is aangedikt. Roer vervolgens de tamarinde en suiker erdoor.

Druk het varkensvlees op de spiesjes. Laat een barbecue of grill voorverwarmen op een middelhoge stand. Spray wat olie op het varkensvlees en kook deze op de grill tot deze een gouden kleur heeft en goed gekookt is.

Roer de satesaus op een middelmatig vuurtje tot deze goed verwarmd is. Roer het extra water erdoor en serveer de saus direct met de varkenssate.

Tip: als je de prikkers een aantal uren in water onderdompeld zullen deze niet verbranden als je ze gaat grillen.

De teksten op de Sate Babi (varkens sate) kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Sate Babi (varkens sate) pagina iets Kopiëren of te gebruiken.