Miso soep

Miso soep is een traditionele Japanse soep die bestaat uit een bouillon genaamd dashi en miso pasta. De meeste Japanse maaltijden worden geserveerd met een kom miso soep samen met witte rijst. Hoewel er veel verschillende ingrediënten zijn die aan miso soep kunnen worden toegevoegd zal ik in dit recept de meest pure vorm van miso soep uitleggen die slechts tofu, zeewier en groene uien bevat. Let wel dat miso pastas erg verschillen in zoutheid liggende aan de soort en het merk, je zult dan ook zelf de hoeveelheid van deze pasta moeten bepalen om tot een smaak te komen die je bevalt.

Ingredienten:

  • 3 kopjes huisgemaakte dashi (zie de uitleg onderaan hoe je deze kunt maken)
  • 3 theelepels miso
  • 150 gram zachte tofu
  • 2 theelepels gedroogde klaar voor gebruik wakame zeewier
  • 1 groene ui
For snelle zelf gemaakte dashi
 • 3 kopjes met water
 • 1 pakje dashi of 1 eetlepel met dashi poeder

Bereiden:

 1. In een middelgrote sauspan moet je het water en dashi pakje toevoegen. Wanneer je dashi poeder gebruikt, moet je eerst het water koken en dan het dashi poeder toevoegen en vervolgens er in roeren. De dashi is nu klaar voor gebruik.
 2. Als je een dashi pakje hebt gekocht moet je dus het pakje gelijk toevoegen aan het water en dan het water aan de kook brengen op middelgroot vuur. Wanneer het water kookt verlaag je het vuur tot middellaag en laat je de saus 5 minuten sudderen.
 3. Neem nu het pakje dashi uit de pan en je saus is klaar voor gebruik.
 4. Neem 1 theelepel miso in een zeef en mix het met de dashi saus tot deze goed gemixt is. Doe dit vervolgens de alle miso tot je deze volledig gebruikt hebt. Voor 1 kopje dashi heb je normaal gezien 1 theelepel miso nodig. Wanneer je tofu toevoegt aan je miso soep verdunt deze de soep een beetje dus het zou kunnen dat je dan een halve theelepel extra miso moet toevoegen.
 5. Optioneel: snij de tofu in kleine blokjes van 1 cm en voeg deze toe aan de soep. Roer zeer rustig zonder de tofu te breken.
 6. Laat het gedroogde wakame zeewier voor 10 minutes in het water weken en laat deze vervolgens weer goed uitlekken.
 7. Snij nu de groene ui en stop deze en de wakame zeewier in elke kom waar je miso in gaat schenken.
 8. Laat nu de soep weer licht opwarmen zodat deze warm genoeg is om aan de kom toe te voegen. Zorg ervoor dat je de miso soep niet laat koken omdat deze dan zijn smaak zal verliezen.
De teksten op de Miso soep kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Miso soep pagina iets Kopiëren of te gebruiken.