Oyakodon

Oyako betekent ouders en kinderen in het Japans, en oyakodon is een traditioneel Japans rijst recept met kip en ei erbij.

Ingrediënten (2 porties) :
1 kopje ongekookte witte rijst, korte korrel
2 kopjes water
1 kopje kippenbouillon
1/4 kopje sojasaus
2 eetlepels bruine suiker
1/2 ui, dun gesneden
1/2 kopje shiitake champignons, dun gesneden
1 kippenborst filet, in strips gesneden
4 lente uien, gesneden in 2cm lange stukjes
2 eieren, geklopt
6 peultjes, dun gesneden

Bereiden :
1. Neem de rijst en was deze tot het water waarin je deze wast helder blijft. Breng de rijst en het water aan de kook in een sauspan; verlaag het vuur naar middellaag, bedek, en laat sudderen tot de rijst zacht genoeg is en het water is geabsorbeerd, circa 20 tot 25 minuten.

2. Breng de kippenbouillon aan het koken in een kleine sauspan. Roer de sojasaus en bruine suiker erdoor tot de suiker is opgelost. Verlaag het vuur tot een lage stand om het warm te houden.

3. Verhit meerdere eetlepels van de kipsaus in een koekenpan op middelhoog vuur. Kook en roer de ui en shiitake champignons door de saus tot de ui zacht is geworden, circa 3 minuten. Voeg de kip, lente uien en weer een aantal eetlepels van de kipsaus toe; blijf het geheel doorkoken tot de kip niet langer roze is van binnen, circa 5 minuten. Verspreid het gerecht evenredig in de pan; verspreid de geklopte eieren erover heen. Verlaag het vuur naar een middellage stand en besprenkel met de peultjes. Kook en roer tot het ei hard is geworden, circa 3 minuten.

4. Verdeel de rijst tussen 2 kommen en lepel het gerecht evenredig op de bovenkant. Schud overgebleven kipsaus over de rijst om het gerecht te serveren.

De teksten op de Oyakodon kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Oyakodon pagina iets Kopiëren of te gebruiken.