Gehaktballen met Rijst Bedekt

Deze met Rijst bedekte Gehaktballen worden in China Zhen Zhu genoemd. Door het stomen van de ballen op sla bladeren blijven ze niet plakken in de stomer. Ze worden traditioneel gemaakt met plakrijst (sushirijst),
maar je kunt vrijwel elke witte rijstsoort gebruiken die blijft plakken, aangezien het soms moeilijk is een bepaalde rijstsoort te vinden.

Ingrediënten (8 porties) :
1 kopje witte plakrijst
2 tot 4 blaadjes ijsbergsla
450 gram gehakt van varken of kalf
1 eetlepel Chinese rijstwijn of middeldroge sherry
1/3 kopje lente uien, fijngemalen
1/2 kopje schoongemaakte, afgewaterde en in kleine blokjes gesneden waterkastanjes
1 eetlepel maizena
1 eetlepel eiwit, licht geklopt
1 theelepel suiker
1/2 theelepel Aziatische sesamolie
1 theelepel zout
1/4 theelepel witte peper

Bereiden :
Dompel de rijst in heet kraanwater in een grote kom terwijl je ondertussen het vlees gaat voorbereiden.

Terwijl de rijst in het water ligt neem je een stoompan en vul je deze met water zodat het eten klaar is om gestoomd te worden. Leg in een rekje van de stomer een bedje van ijsbergsla bladeren.

Mix de overige ingrediënten (niet de rijst) tot deze goed gemixt zijn.

Laat de rijst afwateren in een zeef en breng deze over na een ondiepe schaal. Rol circa 1 eetlepel van de vleesmix in een bal en rol deze door de rijst om goed bedekt te worden en plaats deze dan in het stoomrekje waar de sla in ligt. Maak circa 30 balletjes op dezelfde manier (gebruik al het vlees; je zult waarschijnlijk een beetje rijst over hebben) en verdeel de balletjes in het stoomrekje.

Zet de stoompan aan en laat deze zo lang lopen dat alles goed doorgekookt is, circa 25 minuten. Kijk regelmatig het water na en vul deze bij wanneer dit nodig is.

De teksten op de Gehaktballen met Rijst Bedekt kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Gehaktballen met Rijst Bedekt pagina iets Kopiëren of te gebruiken.