Tom Yum Gai (pittige thaise kippensoep)

Tom Yum Gai of Kai ziet er simpel uit, maar deze soep zit vol met smaken van citroengras, laos, sjalotten en kafferlimoen bladeren. Wat dit gerecht apart maakt zijn de droge pepers en de Thaise heilige basilicum. De limoen sap geeft de soep een unieke twist. Tom Yum Gai is makkelijker om te maken dan Tom Yum Kung om een aantal redenen. Allereerst is het niet gemakkelijk om een echt goede garnaal te vinden en ten tweede kun je makkelijker met de smaak experimenteren omdat de soep de smaak van de kip niet zal aantasten, een garnaal die te lang kookt zal namelijk hard worden en daardoor minder smaakvol.

Ingrediënten (4 porties) :
een halve kippenborst
6 steeltjes koriander
4 gedroogde pepers
3 eetlepels vissaus
1cm groot stuk laos, in stukjes gesneden
1/4 kopje Thaise heilige basilicum
4 kafferlimoen bladeren
1 citroengras
2 limoenen
2 sjalotten
4 kopjes water

Bereiden :
Breng water en de kippenborst aan de kok en laat de kip sudderen terwijl je je voorbereid. Voeg de in stukjes gesneden laos toe aan de soep.

Grill de pepers en niet gepelde sjalotten op een laag vuurtje. Het zal circa een halve minuut duren voordat de pepers bruin worden en een lekker aroma los laten. Haal de geroosterde pepers uit de pan en laat de sjalotten doorkoken.

Snij de uiteinden van het citroengras af. Snij het door de helft en voeg het toe aan de pan. Wanneer de sjalotten klaar zijn zullen ze zacht zijn met een licht verbrande schil; verwijder de wortel en bovenkant van de sjalotten met een mes. Verwijder het verbrande deel van de sjalotten en stop deze terug in de pan.

Wanneer de kip gekookt is neem je de kip uit de pan en scheur je deze in kleine stukjes. Plaats de kip terug in de pan. Scheur de kafferlimoen bladeren van de stam en voeg deze toe aan de pan. Voeg de vissaus en limoensap toe. Proef de soep om te kijken of de balans tussen het zout en zuur goed is. Het is goed om bij de soep een aantal limoen schijfjes te serveren voor diegene die de smaak willen aanpassen.

Schenk de Tom Yum Gai in individuele kommen. Maal de geroosterde pepers en garneer hiermee de soep samen met de koriander en Thaise heilige basilicum.

De teksten op de Tom Yum Gai (pittige thaise kippensoep) kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Tom Yum Gai (pittige thaise kippensoep) pagina iets Kopiëren of te gebruiken.